maandag 7 oktober 2013

Winnaar wedstrijd ''Echte Rotterdammers Maken Kunst'' bekend!

Zondag 6 oktober vond de finissage plaats van de expositie ''Echte Rotterdammers Maken Kunst''. Met natuurlijk hèt moment waarnaar reikhalzend werd uitgekeken: de bekendmaking van de winaars of winaar van de wedstrijd. Welnu, voor wie er zondag jl. niet in persoon bij kon zijn, hier is dan de uitslag!


Christina Koster: Bush 1/ Bos 1
Sint Maria's Gallery en Museum Rotterdam feliciteren de winnaar van zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs: Christina Koster met haar werk ''Bush 1/ Bos 1''.

Het unanieme oordeel van de vakjury luidde dat dit werk een voor alle Rotterdammers bijzondere en geliefde plek, het Kralingse Bos, heeft vast weten te leggen op een niet voor de hand liggende en tot de verbeelding sprekende manier. 

Ook de bezoekers van de galerie stemden in grote getale op dit werk en verkozen het tot de uiteindelijke favoriet. Een aantal veelgehoorde reacties:

''Je wordt er gewoon naar toe getrokken, je wil er in opgaan, er in verdwijnen.''
''Ik wist niet dat we zo'n groot bos hadden .. nee, eerlijk, is het het Kralingse Bos? Geweldig dat je dat zo magistraal groots kunt vastleggen!''
''Prachtige foto, geweldig beeld!''

Een meer dan verdiende winnaar, proficiat Christina!

'Maria feliciteert Christina Koster' (c) 2013 Christy de Witt
De Runners Up
Ook de runners up willen wij jullie niet onthouden: voor de vakjuryprijs was dat Rick Arnold, met zijn foto ''Garage Visser'' uit zijn serie ''The Originals'' over Rotterdamse garagehouders. Volgens de jury een werk dat de menselijke en de rauwe kant van Rotterdam combineert in een uitermate veelzeggend beeld.

Rick Arnold - ''Garage Visser'', uit de serie ''The Originals''

In de race om de publieksprijs eindigden maar liefst drie inzendingen samen op de tweede plek.

Daar was weer Rick Arnold, wiens werk ook enorm tot de verbeelding van het bezoekende publiek sprak: ''De garagehouder vastgelegd als een met uitsterven bedreigde diersoort,'' aldus een bezoeker. ''Ontroerend en machtig mooi.''

Ook runner-up: de inzending van Barbara Rox: ''Moordgrond''. Barbara deed onderzoek naar 10 jaar moordcijfers in Rotterdam-Zuid en probeert daarbij de kille statistieken en cijfers op een andere manier beeldend te maken en te doen spreken. Daar is ze volgens een groot aantal bezoekers in geslaagd: ''In plaats van cijfers zie ik nu ineens weer mensen, die ergens gewoond en geleefd hebben.''. En: ''Juist hierdoor realiseer ik me dat cijfers op zich niet zoveel zeggen, ze imponeren, als ik het zo zie valt het, hoe tragisch ook, me nog mee.''

Barbara Rox - Moordgrond #2, onderdeel van serie van drie
En last but not least, ''The Flourishing City'' van Danny Djojo en Rik Versteeg. Een werk dat twee uitersten aan reacties opriep: van mensen die er helemaal niets mee hadden tot mensen die er diep door geraakt werden, vooral de combinatie van het beeld met het verhaal er achter: het geloof in de ongebreidelde creatieve kracht van de stad en dat deze alle verlies en vernietiging te boven zal komen. Het feit dat juist dit werk geïnspireerd werd door het beroemde beeld van Ossip Zadkine, ''De Verwoeste Stad'', sprak veel deelnemers aan. Onder hen een oudere dame die haar stem op dit werk begeleid deed gaan met de bezielende uitspraak: ''Voor Rotterdam, mijn stad, al 75 jaar lang!''. 

Hoe Echt Rotterdams wilt u het hebben?

The Flourishing City / 3D impressie 

Wij van Sint Maria's Gallery zijn er trots op dat wij uitgenodigd werden om deze expositie en wedstrijd te organiseren in samenwerking met Museum Rotterdam. En dat het onderdeel was van de straatexpo ''Echt West'', die het Museum van 14 september tot en met 6 oktober organiseerde in Het Oude Westen. Wij zijn er trots op dat wij dit onderdeel voor onze rekening mochten nemen.

Wij feliciteren de uiteindelijke winnaar, Christina Koster met haar overwinning en danken alle deelnemende kunstenaars voor hun bijdrage aan de wedstrijd en expositie. Het leverde alles bij elkaar een portret op van Rotterdam, zo veelzijdig en gekleurd als de stad en haar bewoners zelf. Daar hebben gedurende drie weken lang vele bezoekers van genoten. En wij met hen, èn van hen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten